yangevuld


Wie is Yan Gevuld ?

Home


YG-Promoties © 2011-2020 • No text or picture from this website may be used without permission

Eind jaren '70 publiceerde Yan Gevuld, zij het niet onder dit pseudoniem, illustraties in de Stipkrant, destijds een dinsdagbijlage bij de kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en De Landwacht.

 

Hij verzorgt er illustraties voor het bijvoegsel van het Gentse tijdschrift Metro, De Uitkrant. Na verloop van tijd mag hij er ook een korte strip 'Jawadde' in publiceren. Het is in die periode dat hij kiest voor het pseudoniem 'Yan Gevuld'. De gags worden genummerd vanaf 101, de eerste honderd gags beschouwt hij als de meest gewaagde ideeën die niet geschikt zijn voor publicatie en enkel in het hoofd van de auteur blijven hangen.

Met de stopzetting van Metro verdwijnt ook de stripreeks, maar die zal nog geregeld en in diverse talen terug opduiken.

 

Hij maakt nog illustraties en strips voor lokale maandbladen (Kroonblaadje, Trude, Vilain) en publiceert een informatieve strip 'Wakkere Wuggers' in Capita Selecta van uitgeverij Kluwer.

 

In de tweede helft van jaren '90 begint hij schoorvoetend aan een comeback. Alle Nederlandstalige striptijdschriften zijn op dat ogenblik verdwenen. In de V.S. wordt geen van zijn projecten gepubliceerd, u vindt er meer informatie over terug op 'His work'. Deze projecten verschenen in 2017 bij uitgeverij Bonte in een compilatiealbum: 'Yan en de Syndicates'.

 

Een deelname aan een Europese wedstrijd zorgt voor een ommekeer. Hij wint niet, maar hij besluit het verhaal af te werken. Het resultaat is 'De Rechtvaardige Rechters', verschenen in  2011, onder eigen beheer. Je kan het hier bestellen. In 2013 en 2014 komen er nog twee albums bij. Het verhaal 'De blauwe planeet' wordt een tweeluik.

 

Sinds juli 2014 start hij een internetstrip 'Grueson'. Yan schrijft de teksten in het Engels, maar vertaalt ze natuurlijk ook naar het Nederlands. Op de eerste en de vijftiende van elke maand wordt er een nieuwe pagina gepubliceerd. Via de homepage van deze site kan je naar beide sites surfen en er enkele korte verhalen gratis lezen.

 

Recensies

 

 • reeks Razor: 'De rechtvaardige Rechters'op Enola.be.
 • reeks Razor: over deel 1 van de 'Blauwe planeet'  op Striptip.nl.
 • reeks Grueson:  'Grueson, boek 1' op stripinfo.be.
 • reeks Grueson:  'Grueson, boek 2' op stripinfo.be.

  

Signeersessies 2021 (de lijst wordt geregeld bijgewerkt)De albums uit de reeks 'De avonturen van Razor' zullen er beschikbaar zijn voor 12,50 euro per exemplaar (of met extra korting bij aanschaf van meer dan één album):

 1. 'De rechtvaardige rechters'
 2. 'De blauwe planeet - I/II: De Mariane'
 3. 'De blauwe planeet - II/II: Kepler'


Volgende albums uit de reeks 'Grueson' zullen ook beschikbaar zijn:

 • Grueson nr.1 (NL) / Grueson #1 (E, second edition) (10 euro)
 • Grueson nr.2 - Wapenbroeders (NL) / Grueson #2 - Brothers in Arms (E) (10 euro)
 • Grueson nr.3 - Het gebeurt in de beste families (NL) / Grueson #3 - Family matters (E) (12,50 euro)
 • Grueson nr.4 - Grueson viert (NL) / Grueson #4 - Grueson goes forth (E) (12,50 euro)


Je vindt er een leuk T-shirt (15 euro) of één van de zes buttons (1 euro/stuk of 5 euro/volledig set). Er zal ook een set ex-librissen (14 stuks) rond Grueson beschikbaar zijn. En uitgegeven bij Bonte: Yan en de Syndicates (10 euro - 80 pagina's).


Daarnaast zijn er ook kleurenprints op A4 van Amerikaanse helden of schurken te koop voor 3 euro per stuk. Er zijn 20 verschillende fan art-tekeningen, als je ze allemaal koopt krijg je er een verzamelmap bij en een commissietekening op A4 met een onderwerp naar keuze.