yangevuld

Wie is Yan Gevuld ?

Home

YG-Promoties © 2011-2017 • No text or picture from this website may be used without permission

Begin jaren '80 publiceerde Yan Gevuld, zij het niet onder dit pseudoniem, illustraties in de Stipkrant, destijds een dinsdagbijlage bij de kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en De Landwacht.

 

Hij verzorgt er illustraties voor het bijvoegsel van het Gentse tijdschrift Metro, De Uitkrant. Na verloop van tijd mag hij er ook een korte strip 'Jawadde' in publiceren. Het is in die periode dat hij kiest voor het pseudoniem 'Yan Gevuld'. De gags worden genummerd vanaf 101, de eerste honderd gags beschouwt hij als de meest gewaagde ideeën die niet geschikt zijn voor publicatie en enkel in het hoofd van de auteur blijven hangen.

Met de stopzetting van Metro verdwijnt ook de stripreeks, maar die zal nog geregeld en in diverse talen terug opduiken.

 

Hij maakt nog illustraties en strips voor lokale maandbladen (Kroonblaadje, Trude, Vilain) en publiceert een informatieve strip 'Wakkere Wuggers' in Capita Selecta van uitgeverij Kluwer.

 

In de tweede helft van jaren '90 begint hij schoorvoetend aan een comeback. Alle Nederlandstalige striptijdschriften zijn op dat ogenblik verdwenen. In de V.S. wordt geen van zijn projecten gepubliceerd, u vindt er meer informatie over terug op 'His work'.

 

Een deelname aan een Europese wedstrijd zorgt voor een ommekeer. Hij wint niet, maar hij besluit het verhaal af te werken. Het resultaat is 'De Rechtvaardige Rechters', verschenen in 2011, onder eigen beheer. Je kan het hier bestellen. In 2013 en 2014 komen er nog twee albums bij. Het verhaal 'De blauwe planeet' wordt een tweeluik.

 

Sinds juli 2014 start hij een internetstrip 'Grueson'. Yan schrijft de teksten in het Engels, maar vertaalt ze natuurlijk ook naar het Nederlands. Elke week op dinsdag wordt er een pagina gepubliceerd. Via de homepage van deze site kan je naar beide sites surfen en er enkele korte verhalen gratis lezen. Ondertussen zijn er 7 andere sites die de strip/comic overnamen en kan je de verhalen ook lezen in het e-zine Knocky.

 

Recensies

 

Lees de recensie van het stripalbum 'De rechtvaardige Rechters'op Enola.be. Je kan ook een recensie over deel 1 van de 'Blauwe planeet' lezen op Striptip.nl.

Ondertussen is er ook een recensie van 'Grueson, boek 1' verschenen op stripinfo.be.

Van 'Grueson, boek 2' vind je een recensie op stripinfo.be.

 

Signeersessies 2017

 

 

 

De albums uit de reeks 'De avonturen van Razor' zullen er beschikbaar zijn voor 12,50 euro per exemplaar (of met extra korting bij aanschaf van meer dan één album):

 

  1. 'De rechtvaardige rechters'
  2. 'De blauwe planeet - I/II: De Mariane'
  3. 'De blauwe planeet - II/II: Kepler'

 

Je vindt er ook de twee Gruesonalbums (10 euro), een leuk T-shirt (15 euro) of één van de zes buttons (1 euro/stuk of 5 euro/volledig set). Er zal ook een set ex-librissen (14 stuks) rond Grueson beschikbaar zijn. En uitgegeven bij Bonte: Yan en de Syndicates (10 euro - 80 pagina's).

 

 

Tentoonstellingen

 

Yan Gevuld stelde in 2011 tentoon met zijn project 'Blow up' in Café 'Den achterklap' te Wetteren. Je kan de tentoongestelde schilderijen bekijken in de Galerij. Sommige werken kan je via deze website kopen.